برای انتخاب کلیدenter انتخاب کنید یا برای لغو ESC فشار دهید.

مران ، بهشت گردشگری روستایی تنکابن

به گزارش خبرنگار ایرنا ، مران ، روستایی خاص ، زیبا و کم نظیر در بالادست ترین نقطه شهرستان تنکابن واقع است . با این که با مرکز شهرستان حدود ۴۵ کیلومتر فاصله دارد ، اما مسیر دسترسی خاکی و سخت گذر سبب می شود تا رسیدن به آنجا با کمک خودروهای کمک دار دستکم ۲ ساعت زمان ببرد.

برای رفتن به این روستا باید ابتدا مسیر جاده جنگلی سه هزار را طی کرد و با عبور از رودخانه خروشان آن و گذر از میان درختان انبوه و آب نماهای خاطره انگیز، به ابتدای جاده کوهستانی معروف به جاده الموت که در دست احداث است، رسید.

این جاده کوهستانی با طبیعت بکر که یک طرفش صخره های مخملی است و طرف دیگرش به دره های عمیق که به رودخانه ای خروشان منتهی می شود ، چشمان هر بیننده ای را مجذوب خود می سازد. هرچه به مران نزدیک‌تر می‌شوید بر ارتفاع این جاده کوهستانی و پیچ‌ در پیچ افزوده‌ شده و شرایط رانندگی در این مسیر بسیار سخت می گردد.

در طول مسیر برخی مناطق دچار رانش شدید شده است ، اما تردد خودروها بویژه ماشین آلات راهسازی همچنان ادامه دارد تا این مسیر ناهموار را به جاده ای ایمن و مطمئن تبدیل کنند و پیوند دو استان مازندران و قزوین را بیش از پیش عمیق تر سازند.

سرانجام پس از تحمل سختی راه ، به دوراهی جاده دسترسی به روستای مران می رسید و با ورود به  این روستا، مردمان بسیار مهمان‌نواز و گشاده‌روی با آغوشی باز به استقبال می آیند تا فرهنگ بسیار غنی و با اصالت خود را به رخ بکشند.

با خاموش شدن موتور خودروها ، دیگر هیچ صدایی جزء آواز پرندگان و زوزه باد به گوش نمی رسد. دوست داری با فریاد بلند این سکوت دل انگیز را بشکنی ، اما پژواک صدایت تو را از این کار بر حذر می دارد.

با ورود به روستای مران ، آن چیزی که بیش از همه چشم نوازی می کند ، خانه های سنگ چین و خشتی قدیمی ، کوچه های باریک و خاکی ، باغ های سرسبز و مناظر زیبای آن است که همچون تابلوی نقاشی در برابر چشمان قرار می گیرد.

اینجا زندگی را چون اناری سرخ و آبدار میان دندان می فشارند تا رمز و راز وجود در رگهایشان تیز جاری شود.

آب‌وهوای ییلاقی و منحصربه‌فرد ، معماری متفاوت با خانه‌هایی سنگ‌چین و سقف تخت ، مراتع زیبا، باغ‌های لوبیا و سیب با مزه‌ای خاص ، حمام تاریخی و آبشارهایی با ارتفاع ۱۰۰ متر بخشی از جاذبه های گردشگری این روستا به شمار می رود.

هرچند برخی ساخت و سازهای صورت گرفته در سال های اخیر به بافت تاریخی مران خدشه وارد کرده ، اما آنقدر جاذبه های این روستا زیاد است که باید برای دیدن هر یک از آنها روزها وقت گذاشت.

مردمان این روستا با وجود تمام مزیت ها و قابلیت هایی که روستایشان دارد ، از کمبود امکانات رنج می برند. می گویند بارها مشکلاتشان را به مسئولان مربوطه چه به صورت کتبی و چه به صورت حضوری انتقال داده اند و خواستار رفع آنها شده اند. اینها را به فرماندار ویژه شهرستان تنکابن می گویند که به همراه جمعی از مدیران دستگاه ها به این روستا سفر کرد تا با رعایت پروتکل های بهداشتی ، مشکلات را ارزیابی و در جهت رفع آنها اقدام کند.

طومار مشکلات

رییس شورای اسلامی روستای مران درد دل های مردمش را جمع بندی می کند و می گوید : روستای مران یکی از قدیمی ترین روستای شهرستان تنکابن است که در حال حاضر حدود ۳۵۰ نفر جمعیت دارد. در زمستان این تعداد جمعیت به دلیل شرایط سخت آب و هوایی و نبود امکانات به کمتر از نصف کاهش می یابد.

شهباز منصورکیایی توضیح می دهد : لوله های انتقال آب این روستا بیش از ۴۰ سال قدمت دارد که به لحاظ بهداشتی اصلا مناسب نیست و برای رفع این مشکل به سه هزار متر لوله گذاری نیاز است.

وی خواستار تقویت شبکه اینترنت پر سرعت در روستا شد می شود و می گوید : تاکنون برخی از زیرساخت ها در این زمینه توسط اهالی روستا فراهم شده ، اما دستگاه متولی آن جهت اتمام پروژه هنوز اقدامی صورت نداده است.

منصور کیایی مشکل دسترسی به درمانگاه منطقه را هم مطرح و اضافه می کند : در مواردی که فرد یا افرادی از این روستا دچار بیماری می شوند انتقال آنها به مناطق پایین دست بسیار دشوار است و نیازمند استقرار پزشک و خودروی امدادی در این منطقه هستیم.

وی اصلاح شبکه توزیع برق ، راه دسترسی مناسب و تامین سوخت را از دیگر خواسته های اهالی روستا معرفی و تاکید می کند : در زمینه ساخت و سازها به شکل سنتی کاملا موافقیم ، اما از آنجا که چوب جنگلی در اختیار اهالی روستا قرار نمی دهند ، مجبوریم با بلوک خانه ها را بسازیم.

  دستگاه تولید گایدهای جراحی فک و صورت در ایران ساخته شد

البته روستا بکر و کوهستانی ، طبیعت وحشی هم دارد ، موضوعی که رییس شورا اینگونه در باره اش توضیح می دهد : هجوم حیوانات وحشی به باغ های روستا همه ساله خسارت های زیادی را به همراه دارد و تمام محصولات باغداران و کشاورزان از جمله سیب زمینی نابود شده است. تابستان امسال به دلیل شرایط بد آب و هوایی و وجود مه شدید به مدت یک ماه در منطقه ، بسیاری از باغ های لوبیای روستا دچار آفت شد و این محصول ارگانیک که خریداران زیادی داشت در حال نابودی است.

ثبت تاریخ 

روستای مران گذشته از طبیعت زیبا و بکر ، دارای دیرینگی خاص خودش است . البته تنها خانه های سنگ چین و قدیمی نشانگر قدمت این روستا نیست . مران ۲ اثر تاریخی ثبت شده در فهرست آثار تاریخی ملی دارد ، داشته ای که رییس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تنکابن به آن اشاره می کند و می گوید : مران یکی از روستاهای تاریخی در مازندران است که قدمت زیادی دارد و بسیاری از مسافران و گردشگران با همین نگاه به این روستا سفر می کنند.

سعید بهادری اضافه می کند : در سال های اخیر تلاش کردیم تا بافت روستا ، حمام تاریخی و آیین شیلان کشی این روستا را به ثبت برسانیم که با دو مورد از آنها موافقت شد.

وی با اعلام اینکه حمام تاریخی و آیین شیلان کشی این روستا به ثبت ملی رسیده است ، می گوید : بافت تاریخی روستا قربانی تعدادی از ساخت و سازهای صورت گرفته به سبک جدید شد و متاسفانه با ثبت آن مخالفت گردید.

حمام تاریخی مران متعلق به دوره قاجاریه است و در حال حاضر مردم روستا از آن استفاده می کنند . آیین شیلان‌کشی امامزاده مران هم یکی از جاذبه‌های گردشگری مذهبی این روستا است. در این آئین که همه ساله برگزار می شود مردم بنای امامزاده را با گچ سفید می‌کنند تا هم مستحکم و هم زیبا شود.

نتیجه سفر فرماندار و هیات همراه این می شود که برخی از مدیران دستگاه های اجرایی شهرستان پیرامون مشکلات و موضوعات مطرح شده از سوی اهالی توضیحاتی می دهند و و فرماندار هم تصمیماتی را برای کاهش مشکلات اهالی روستای مران ارائه می کند.

حفظ بافت بومی 

فرماندار ویژه شهرستان تنکابن پس از گوش کردن به درد دل های ساکنان مران ، بر ضرورت حفظ بافت بومی روستا تاکید می کند و می گوید : باید با ارائه تسهیلات کم بهره خانه های قدیمی این روستا با ساختار سنتی بازسازی یا نوسازی و از امکانات جدید نیز برای جذب مسافر و گردشگر جهت ایجاد درآمد استفاده شود.

سید امیر حسینی جو تهیه کتابچه ای از ویژگی ها ، ظرفیت ها و قابلیت های این روستا را ضروری می داند و اضافه می کند : اگر زیرساخت ها در مران و سایر روستاها فراهم شود و شاهد اقتصادی پویا و پایدار در این مناطق باشیم مسلما از مهاجرت به شهرها کاسته خواهد شد.

وی حل مشکل مخابرات و تقویت اینترنت برای روستاهای کم جمعیت همچون مران را نیاز انجام مکاتباتی در سطح وزارت خانه می داند ولی برای حل مشکل از بین رفتن محصولات باغی و کشاورزی به خاطر تغییرات جوی ، بیمه کشاورزی را پیشنهاد می کند در حالی که خودش به این نکته هم اذعان می کند که ” به دلیلی نواقصی که در این زمینه وجود دارد متاسفانه کشاروزان و باغداران هیچ رغبتی برای این کار ندارند ” .

حسینی جو این وعده را به مردم مران می دهد که تا اواخر امسال گازرسانی به روستا انجام شود و تاکید می کند : هم اکنون پروژه گازرسانی به مران و روستاهای اطراف در سخت ترین شرایط مالی دولت در حال انجام است و هیچ نگرانی در این زمینه وجود ندارد.

وی بر تلاش برای حل سایر مشکلات روستا هم تاکید می کند و توضیح می دهد : اصلاح شبکه توزیع برق و احداث راه بین روستایی به طول سه کیلومتر مطالبه ای درست و حق مردم روستا است.در بحث بهداشت و درمان حضور پزشک در روستا باعث ایجاد آرامش می شود و در تامین دارو و انتقال بیماران نیز نباید اهالی مران و روستاهای اطراف با مشکل مواجه شوند. همچنین باید گذرهای عمومی این روستا با شرایط موجود سنگفرش تا جذابیت روستا برای مسافران و گردشگران دو چندان شود.

فرماندار تنکابن در نهایت اظهاراتش را در جمع مردم روستا و مدیران دستگاه های اجرایی اینگونه به پایان می برد : خدمات رسانی به مردم توفیقی است که خداوند نصیب مدیران دستگاه های اجرایی کرده و باید به نحو شایسته ای از آن استفاده شود.

منبع: ایرنا
گرد آوری شده توسط جعبه نوشته (داک باکس)